Det er mange type lån som kan refinansieres og refinansiering lønner seg alltid. Du kan refinansiere med sikkerhet eller uten sikkerhet. Ute på markedet finnes det flere ulike banker som tilbyr refinansieringslån.

Å refinansiere med sikkerhet

Det å refinansiere med sikkerhet kan ofte gi de laveste rentene, gebyrene og avgiftene. Med sikkerhet betyr at du setter en eiendel du har i sikkerhet for lånet. Eiendeler kan være for eksempel bolig, båt, bil eller hytte. Ved å sette noe i sikkerhet gir det deg ofte en bedre rente på refinansieringslånet.

Det å refinansiere med boliglån kan være det lureste alternativet siden boliglån ofte har lavere renter enn andre lån. Ved å bruke boliglånet kan du enten søke i banken du allerede har, eller du kan flytte boliglånet til en annen bank med bedre lånebetingelser. Eier du ikke bolig, kan det være lurt å refinansiere uten sikkerhet.

Å refinansiere uten sikkerhet

Mange banker tilbyr refinansieringslån uten sikkerhet. Dette lånet betyr at du slipper å sette eiendeler som sikkerhet for å få utbetalt lån. Banker som tilbyr dette er i en mer sårbar situasjon så disse lånene vil alltid ha høyere renter, avgifter og gebyrer enn lån med sikkerhet.

Tips: Se også refinansiering av gjeld.

Mange lån som skal refinansieres

Har du mange lån du ønsker å pakke inn i ett større refinansieringslån er det lurt å se litt på hva dette vil endre for din personlig økonomi. Det kan være lurt å bruke en lånekalkulator så du lettere kan se hvor mye du kan spare på et slikt lån. Lån uten sikkerhet som kan refinansieres er, kredittkort, forbrukslån, SMS-lån, smålån og refinansieringslån.

Du kan faktisk refinansiere et refinansieringslån du allerede har. Det betyr at du søker om et lån med bedre betingelser. Du kan også ta refinansieringslånet du har i dag og pakke det inn i boliglånet om du får godkjent søknaden. Andre lån du kan refinansiere er boliglån og billån. Det betyr at du flytter lånene til en annen bank som gir lavere kostnader for deg.

Du vil spare mye penger

Har du mange smålån som kredittkort, SMS-lån og forbrukslån gjør du klokt i å samle alle disse. Det stilles krav til bankene om at de må tilby deg et lån til refinansiering som har bedre renter og lavere kostnader enn dine nåværende lån har.

Så du kan være trygg på at du vil få lavere utgifter med et slikt lån. Ved å få et større samlelån vil din hverdags økonomi bli mye romsligere, og du vil kanskje få litt penger til overs som du ellers ikke har hatt.

Du kan få et høyt lån til refinansiering

Flere banker tilbyr lån opp til 600 000 kr til refinansiering. Hvor høyt lån du kan få avhenger av ulike faktorer for deg som søker.

  • Alderen din må være 18-25 år. Bankene har litt ulike krav.
  • Du kan ikke ha gjeld som overstiger fem ganger årslønn.
  • Inntekten må ligge på 100 000 – 250 000 kr.
  • Norsk statsborgerskap kreves, eller botid i Norge på minst tre år.
  • De fleste banker ønsker ikke å låne ut om du har betalingsanmerkninger, men når det kommer til refinansiering kan bankene i noen tilfeller tillate det. Hvis lånet hjelper deg til å fjerne anmerkningene kan det godkjennes.

Slik finner du og søker du på lån for refinansiering

Flere metoder kan brukes for å finne lånet du ønsker å søke på. Populært er det å bruke en lånemegler til dette formålet. En lånemegler også kalt sammenligningstjeneste, kan levere søknaden din til ulike banker de samarbeider med.

Dette gjør søknadsprosessen enklere for deg, ved at du slipper å fylle ut mer enn en søknad. Du slipper også å måtte konkurrere om det beste lånet, men lar heller bankene konkurrere om deg som kunde. Da bankene konkurrerer om å få deg som kunde vil de ofte tilby lån med lavere rentekostnader.

Tips: Se også vår forside.

Når du har inngått avtale om et refinansieringslån

Da avtalen er inngått vil banken betale ut dine andre lån for å så overføre restbeløpet til din konto hvis det er et restbeløp.

Noen banker velger å overføre hele beløpet til din konto, så du selv er ansvarlig for å betale ut de andre lånene du har. Når dette er gjort kan du bare konsentrere deg om å betale ett lån og ikke flere.

Mer penger til overs

Nå som du kun har ett lån uten sikkerhet å konsentrere deg om, har du kanskje litt penger til overs. Disse pengene du har til overs kan du bruke til det du måtte ønske.

Kanskje du ønsker å spare til en buffer-konto som kan være lurt hvis det skulle oppstå uforutsette utgifter og slipper å søke mer usikret gjeld. Du gjør klokt i å tenke litt over hvorfor du havnet i denne situasjonen og hva du kan gjøre for å unngå at det skjer igjen.