Forbrukslån kan hjelpe deg å virkeliggjøre drømmen om hobbyen du har lyst til å drive med. Kanskje har du en drøm om å drive med hest? Eller har du en annen hobby som koster mye penger? Kanskje ønsker du å reise for å oppleve hele verden. Mange har ikke oppsparte midler til å dekke alt som skal til for å starte hobbyen sin. Da kan det være en mulighet å søke om et lån som kan hjelpe deg å finansiere dette. Enkelte vil kalle forbrukslån det mest fleksible lånet på markedet. Dette skyldes at du ikke stiller med sikkerhet. Du behøver heller ikke oppgi hva lånet skal gå til.

Lån uten sikkerhet

Å ta opp lån kan være et godt alternativ i mange ulike situasjoner. For eksempel kan dette hjelpe deg ved en uforutsett hendelse. Det er derimot ikke alltid man har penger nok på konto til dette. Forbrukslån er et lån du kan ta opp uten å stille sikkerhet i boligen, bilen eller annen personlig eiendom. Her må du heller ikke oppgi hva du skal bruke pengene til. Lån med sikkerhet krever personlige eiendeler som pant. Slik har banken dine eiendeler som sikkerhet om du ikke skulle klare å betjene gjelden.

Da lån uten sikkerhet ikke krever pant, har disse høyere renter enn andre lån. Normalt ligger den effektive renten på mellom 12 % og 25 %. Enkelte banker kan tilby renter på under 10 %, mens andre kan kreve opptil 30 %. Rentesatsen blir satt individuelt, basert på hvor stor risiko du utgjør for banken. Det lønner seg å velge lånet som tilbyr lavest mulig rente, og lave eller ingen gebyrer.

Finn forbrukslånet som passer deg best

I dag er det er mange banker og aktører som tilbyr forbrukslån. Du får opp mange ulike alternativer ved et raskt søk på nett. Flere banker har spesialisert seg på nettopp denne typen lån. Du vil se det kan være store forskjeller på renter og vilkår de ulike bankene tilbyr.

Det lønner seg å undersøke hvilket lån som passer deg best. Det finnes lånemeglere som hjelper deg å sammenligne tilbudene som finnes. Der vil du se forskjeller og likheter mellom renter, månedsbeløp og de ulike kravene som stilles. Lånemegleren sender inn en søknad til flere aktører. Deretter får du tilbake flere uforpliktende tilbud, og kan velge det som passer deg best. Alle banker må gjennomfør en kredittsjekk før de kan innvilge lån. Du får da en kredittscore på 0–100, som sier noe om din betjeningsevne.

Stadig flere benytter seg av forbrukslån

Det er en økning av forbrukslån i Norge. Likevel er ikke totalen stor i forhold til nordmenns totale gjeld. Flere banker har også spesialisert seg på nettopp denne typen lån. Disse tilbyr kun forbrukslån til sine kunder. De bankene som kun tilbyr forbrukslån, utgjør omtrent 40 % av forbrukslånmarkedet. Siden du må bestå en kredittsjekk for å få innvilget lån, er det viktig å ha orden på økonomien. Har du betalingsanmerkning vil du som oftest ikke få innvilget lån.

  • Sjekk dine egne gjeldsopplysninger i Gjeldsregisteret
  • Gjeldsregisteret gir kun informasjon om usikret forbrukskreditt, som kredittkort og forbrukslån
  • Vær oppmerksom på at hele kredittrammen på kredittkort regnes som gjeld

Fordeler

Noen hobbyer er dyrere enn andre. Er du seilentusiast eller bilinteressert, kan det kreve store investeringer for å starte opp. Dette koster ofte fra 10 000 kroner og oppover. Det finnes flere fordeler ved å ta opp lån for å finansiere hobbyer.

  • Lån mellom 5 000 kroner og 600 000 kroner
  • Søknader om forbrukslån blir som oftest behandlet i løpet av 1–2 virkedager
  • Fleksibel nedbetalingstid inntil fem år
    Ved refinansiering av lån kan du få en nedbetalingsperiode inntil 15 år

Får du innvilget et lån, kan du bruke pengene til å starte med din hobby umiddelbart. Du trenger ikke spare opp egenkapital for å finansiere for eksempel kjøp av motorsykkel, fotoutstyr eller campingvognen du lenge har ønsket deg.

Ulemper

En ulempe ved opptak av usikrede lån, er høye renter. De totale kostnadene vil dermed være høyere ved opptak av forbrukslån enn lån med sikkerhet. Derfor er det anbefalt å finne det lånet med lavest mulig rente, og ingen eller lave gebyrer. Skulle hobbyen din være for eksempel fotografering, kan hobbyen derimot gjøre at du tjener penger. På denne måten kan du betale tilbake lånet raskere enn planlagt, ved hjelp av din ekstra inntekt. Velg uansett den laveste nedbetalingstiden du kan håndtere, for å spare mer.

Forbrukslån til finansiering av hobbyer oppsummering

Du kan ta opp lån til forbruk for å finansiere hobbyen din, da dette ofte føles som en god investering. Dersom du i tillegg kan tjene penger på din hobby, vil dette i tillegg være en verdifull investering. Skulle du ikke ha midlene for å starte med én gang, kan forbrukslån være løsningen. En hobby gir deg glede i hverdagen, og er en fin måte å koble av fra hverdagens mas.